Nieuwsagentschap

Journaliste Al Jazeera is vrij

SYRIË
Alle nieuws

Meer nieuws

IRAN

De dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash komt in een van de meest turbulente periodes voor de Islamitische Republiek Iran. Midden-Oostenexpert Ali Mamouri fileert wat zijn overlijden kan betekenen voor het binnenlands beleid van het land, en hoe het de relaties de buurlanden zal beïnvloeden.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

ISRAEL-PALESTINA

Massademonstraties in Tel Aviv en de Amerikaanse mecenas die onder druk van zijn kiezers begint tegen te spartelen: het protest tegen de Israëlische acties op de Gazastrook zwelt aan en de militaire doelstellingen zijn nog lang niet bereikt. Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter werpt zijn licht op hoe deze nieuwe wendingen het conflict zullen beïnvloeden.

INTERNATIONAAL RECHT

Na de bloedige aanvallen op Rafah klinken steeds meer stemmen om een arrestatiebevel tegen Netanyahu en zijn entourage door het Internationaal Strafhof. Maar de Verenigde Staten dreigen in dat geval met sancties. Andrea Furger, voormalig medewerker van het Strafhof, ziet een patroon: Washington steunt het hof alleen wanneer het de Amerikaanse belangen dient.

CHILI

Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economisch beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. “De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.”

ISRAEL-PALESTINA

Het regent verontwaardigde reacties van wereldleiders en hulporganisaties nadat Israël gisterenavond een vluchtelingenkamp in een veilige zone in Gaza gebombardeerd heeft, met tientallen burgerslachtoffers tot gevolg.

BURKINA FASO

De junta van Burkina Faso, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 2022, verlengt de militaire heerschappij met vijf jaar. De militairen noemen “hardnekkige veiligheidsproblemen” als voornaamste reden voor het uitstel van een terugkeer naar democratie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo