Nieuwsagentschap

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

ECONOMIE
Alle nieuws

Meer nieuws

LANDBOUW

Landen in Zuidelijk Afrika moeten volop inzetten op ‘zoete sorghum’, schrijft Hamond Motsi, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Het Afrikaanse gewas kent een waaier aan toepassingen, en is vooral veel beter bestand tegen droogte dan conventionele gewassen als maïs of tarwe.

ONTBOSSING

Ontbossing verhoogt het risico dat vee besmet raakt met hondsdolheid, blijkt uit onderzoek in Costa Rica. Vampiervleermuizen spelen daarbij een belangrijke rol.

KLIMAAT

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

PANAMA

Panama heeft alle bewoners van een laaggelegen eiland geëvacueerd naar het vasteland, waar ze nieuwe huizen krijgen. Het zijn de eerste officiële klimaatvluchtelingen van het land.

BANGLADESH

Cycloon Remal is aan land gekomen in India en Bangladash, met hevige wind en neerslag. Al minstens zestien mensen zijn omgekomen en 3,2 miljoen kinderen lopen gevaar, waarschuwen de VN.

BOMEN

Boomsoorten verplaatsen zich trager dan andere dier- en plantensoorten als reactie op de klimaatverandering. De reden daarvoor zijn essentiële schimmels in de grond, die niet mee verhuizen met de bomen blijkt uit nieuw onderzoek.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo