Nieuwsagentschap

SDG 4: Onderwijs

MENSENRECHTEN

Studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren worden geïntimideerd door de Chinese overheid om zich niet in te laten met “gevoelige of politieke kwesties”. Dat zegt Amnesty International in een rapport.

RAFFINADERIJ

Kan de raffinaderij tegen 2050 volledig fossielvrij zijn en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving? “Dat kan”, zeggen twee Nederlandse scheikundigen van Universiteit Utrecht in Nature.

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

GEZONDHEID

Blootstelling aan stikstofdioxide tijdens de peuterjaren verhoogt de kans op aandachtsproblemen tijdens de kindertijd, vooral bij jongens. Dat blijkt uit onderzoek in Spanje.

ONTWIKKELING

De helft van de 75 meest kwetsbare landen ter wereld ziet de kloof met rijke landen opnieuw groeien, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank. Nochtans beschikken de landen vaak over een jonge bevolking, grote natuurlijke rijkdommen en een groot potentieel aan energie.

ARMOEDE

Een juiste bril doet het inkomen van mensen in lage-inkomenslanden met gemiddeld een derde stijgen, blijkt uit onderzoek in Bangladesh. Geen enkele andere gezondheidsingreep heeft zo’n impact op het inkomen.

ZUIDELIJK AFRIKA

Meer dan 24 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met de dubbele crisis van honger en overstromingen. De snelle opeenvolging van klimaatextremen geeft de bevolking geen tijd om te recupereren.

MOZAMBIQUE

Mozambique is dinsdag getroffen door tropische storm Filipo, exact een jaar na de dramatische doortocht van orkaan Freddy. Honderdduizenden mensen hebben dringend nood aan onderdak en voedsel.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Investeren in vrouwenrechten en gendergelijkheid komt ook de economie ten goede, zeggen verschillende VN-agentschappen. “Het is een ongelooflijk slimme investering in economische groei, voedselzekerheid en betere levens.”

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo