Nieuwsagentschap

Bodem onder Antarctica doet zeespiegel sneller stijgen dan gedacht

ZEESPIEGEL
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Kleine diertjes in de oceanen spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.

MILIEU

De unieke ecosystemen van Antarctica worden bedreigd door de komst van uitheemse zeedieren en mariene vervuiling van landmassa's op het zuidelijk halfrond, zo blijkt uit nieuwe oceanografische modellen.   

KLIMAATVERANDERING

Antarctica huisvest de grootste concentratie aan meteorieten ter wereld, die wetenschappers een schat aan informatie bieden over ons zonnestelsel. Deze kostbare stukken ruimtepuin verdwijnen echter aan sneltempo onder het ijsoppervlak door de opwarming van de aarde, stelt nieuw Belgisch-Zwitsers onderzoek in Nature.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

GEZONDHEID

Een bestaand en betaalbaar antidepressivum blijkt ook effectief tegen hersenkanker - tenminste in het lab. Zwitserse onderzoekers willen nu snel de werking bewijzen.

ENERGIE

Het magma van oude, uitgedoofde vulkanen zit waarschijnlijk vol zeldzame aardmetalen, blijkt uit experimenten. Dat is goed nieuws voor de energietransitie.

ARCHEOLOGIE

Opgravingen in Marokko hebben een belangrijke landbouwsamenleving uit de late prehistorie blootgelegd, in grootte vergelijkbaar met Troje. Het is het eerste bewijs voor de rol van de regio in de opkomst van complexe samenlevingen in het bredere Middellandse Zeegebied.

TRANSITIE

Koolstofvastlegging is een techniek die de opwarming van de aarde kan beperken én de kostprijs van de klimaatverandering in de hele economie kan drukken. Wetenschappers zien enorme kansen om de uitstoot van de landbouw drastisch te verlagen. Een goede samenwerking en beloning voor boeren in het Zuiden is noodzakelijk.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo