Nieuwsagentschap

Duitsland start met nationaal laadnetwerk voor trucks

TRANSPORT
Alle nieuws

Meer nieuws

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

TECHNOLOGIE

Hoeveel broeikasgassen stoot de staalindustrie werkelijk uit? Tot voor kort was het vooral vertrouwen op de data van de industrie zelf. Duitse onderzoekers hebben nu een manier ontwikkeld om die uitstoot te meten via satellieten die eigenlijk CO opsporen. Dat maakt voor het eerst een onafhankelijke beoordeling van de emissies mogelijk.

KLIMAAT

In 2023 werden wereldwijd minstens 230 klimaatzaken aangespannen tegen overheden en bedrijven, ook in ‘nieuwe’ landen zoals Panama. Vooral rechtszaken tegen bedrijven zitten in de lift.

GEZONDHEID

Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen. Dit essentiële mineraal is rijkelijk aanwezig in melk, zuivel en vis, maar door de populariteit van plantaardige alternatieven en kant-en-klaarmaaltijden daalt de inname bij de bevolking in Europa.

GAZA

Naast de verschrikkingen van de oorlog en de volledige ineenstorting van de publieke dienstverlening krijgen de inwoners van Gaza nu ook nog te kampen met het bijzonder besmettelijke poliovirus, dat kinderverlamming veroorzaakt.

STEDEN

Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.

MENTALE GEZONDHEID

Tijd doorbrengen in de natuur - zelfs al is dat maar een tiental minuten - kan op korte termijn voordelen opleveren voor mensen met psychische klachten. Dat wijst een meta-analyse uit van dertig jaar aan onderzoek naar de effecten van natuur op onze gezondheid.

VOEDING

Britse jongeren halen nu al twee derde van hun dagelijkse calorie-inname uit ultrabewerkte producten. Dat baart wetenschappers zorgen, want zo’n dieet is een pak minder gezond dan verse ingrediënten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo