Nieuwsagentschap

Meisjes langer op de schoolbanken houden: een simpele fiets doet wonderen in Zimbabwe

ONDERWIJS
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

De Afrikaanse bevolking groeit snel en die trend zal de steden uit hun voegen doen barsten. “Als het continent enig voordeel wil halen uit de snelle verstedelijking moet alle aandacht gaan naar industrialisering”, zegt de Economist Intelligence Unit in een nieuw rapport. Maar, meer industrie zal de uitstoot van broeikasgassen doen toenemen en de zeespiegel doen stijgen.

AFRIKA

Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.

VOEDING

Lokale markten voeden miljoenen mensen in drukke Afrikaanse steden, maar de gevolgen van besmette etenswaren kunnen ziekte en dood betekenen voor nietsvermoedende consumenten. Daar wil de Afrikaanse Unie verandering in brengen.

HONGER

De ernstige droogte die zes landen in Zuidelijk Afrika heeft getroffen, bedreigt het leven van honderdduizenden kinderen, zegt Unicef. Voor 270.000 kinderen betekent dat zelfs levensbedreigende acute ondervoeding.

ECUADOR

Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.

GENDER

Wereldwijd hebben meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen – of 1 op de 8 – verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt op jonge leeftijd. Bij de jongens gaat het om 1 op de 11 kinderen. Als ook online en verbaal geweld worden meegerekend, verdubbelt dat cijfer.

SOCIALE MEDIA

Voor ons gebruik van gratis apps betalen we ook met uitstelgedrag, slaapgebrek en verminderde focus. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek bij tweehonderd gebruikers.

PARTNERGEWELD

In de jaren na een zware storm, overstroming of aardverschuiving neemt partnergeweld tegen vrouwen toe. Dat blijkt uit onderzoek in 156 landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo