Nieuwsagentschap

Palestijnen uit Gaza zitten vast in Jordaans niemandsland

JORDANIË
Alle nieuws

Meer nieuws

IRAN

De dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash komt in een van de meest turbulente periodes voor de Islamitische Republiek Iran. Midden-Oostenexpert Ali Mamouri fileert wat zijn overlijden kan betekenen voor het binnenlands beleid van het land, en hoe het de relaties de buurlanden zal beïnvloeden.

ISRAEL-PALESTINA

Israëlische troepen hebben veertien Palestijnen gedood tijdens een twee dagen durende inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Bulldozers werden ingeschakeld om huizen, winkels en civiele infrastructuur te vernietigen.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

FOSSIELE BRANDSTOFFEN

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus “op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector”.

PALESTINA

Wapens kunnen hele delen van de mensheid uitroeien, en daarbij de overgebleven stukjes cultuur vernietigen. Dat is precies wat er vandaag in Gaza gebeurt: een vernietiging van het verleden die ook de toekomst vernietigt, schrijft James E.

NATUURBEHEER

Leden van het Batwa-volk (vroeger bekend als pygmeeën) uit de gebieden Kabare en Kalehe in Zuid-Kivu eisen dat ze mogen terugkeren naar hun voorouderlijk grondgebied, het nationaal park Kahuzi-Biega in Oost-Congo. Dat meldt de Belgische portaalsite CongoForum. 

HULPVERLENING

De situatie in Jemen verslechtert met de dag. De bevolking gaat al jaren door een humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog, die sinds kort wordt verergerd door noodweer en milieuproblemen.

MIGRATIE

Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo