Nieuwsagentschap

Pro-Poetinbeweging groeit in voormalige Sovjetlanden - hoe komt dat?

POLITIEK
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm: het aantal gevallen van mazelen is het afgelopen jaar bijna verdubbeld tot bijna 322.000 gevallen wereldwijd, ten opzichte van 171.000 in 2022.

KLIMAATTOP

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.

CONFLICT

Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.

 

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

HULPVERLENING

De situatie in Jemen verslechtert met de dag. De bevolking gaat al jaren door een humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog, die sinds kort wordt verergerd door noodweer en milieuproblemen.

MIGRATIE

Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.

EL SALVADOR

In een nieuw rapport klaagt de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie “systematische en wijdverbreide” mensenrechtenschendingen aan door de overheid in El Salvador. De uitzonderingstoestand die er al ruim twee jaar voortduurt vanwege bendegeweld is bovendien niet meer te verantwoorden.

ONDERWIJS

Door klimaatomstandigheden hebben 400 miljoen scholieren in de afgelopen twee jaar minstens tijdelijk hun school weten sluiten. En schoolinstellingen waren zesduizend keer betrokken in oorlog of conflict. Verschillende organisaties vragen vandaag, 9 september, meer aandacht voor onderwijs in tijden van onrust.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo