Nieuwsagentschap

Wanhopige boeren versnellen ongewild klimaatverandering in Burkina Faso

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.

ONDERWIJS

In 2022 en 2023 waren er zesduizend aanvallen op het onderwijs, een stijging met bijna 20 procent tegenover de twee jaar ervoor. Ruim tienduizend studenten, leerkrachten en academici raakten daarbij gewond of gedood.

VERGETEN CRISES

Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.

MALARIA

Djibouti heeft genetisch gemodificeerde muggen uitgezet om de malariamug te bestrijden die het land teistert.

GEZONDHEID

Een bestaand en betaalbaar antidepressivum blijkt ook effectief tegen hersenkanker - tenminste in het lab. Zwitserse onderzoekers willen nu snel de werking bewijzen.

KLIMAATANGST

“Door de klimaatverandering worden steeds meer mensen getroffen door klimaatangst”, zegt neurowetenschapper Emma Lawrance. Zij leidt het Climate Cares Centre in Londen, een centrum dat de impact van klimaatverandering op ons mentale welzijn onderzoekt.

LIBANON

In Libanon zijn in de voorbije week al meer dan 90.000 mensen hun huis ontvlucht door het escalerende geweld. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

SOCIAL MEDIA

Het problematische gebruik van sociale media bij Europese jongeren is in enkele jaren tijd sterk gegroeid, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze pleit voor dringende ingrepen en meer aandacht in het onderwijs.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo