Nieuwsagentschap

Wereld

GEZONDHEID

Eiwitten in het bloed kunnen kanker 'voorspellen', meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat blijkt uit twee Britse studies in Nature.

INNOVATIE

Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bijzonder hoge temperaturen te behalen met zonne-energie. Voor de productie van cement en staal biedt deze zogenaamde ‘thermische val’ een veel schoner alternatief dan steenkool of olie.

GEZONDHEID

Van de kinderen die via keizersnede geboren worden, vertoont 12 procent geen reactie op een eerste mazalenprik. Bij kinderen die vaginaal geboren worden, is dat maar 5 procent. De kinderen hebben dus een tweede mazelenprik nodig om het immuunsysteem te activeren.

RAFFINADERIJ

Kan de raffinaderij tegen 2050 volledig fossielvrij zijn en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving? “Dat kan”, zeggen twee Nederlandse scheikundigen van Universiteit Utrecht in Nature.

MIGRATIE

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht, en nooit eerder stuurden migranten zoveel geld naar hun land van oorsprong. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het jaarlijkse VN-migratierapport.

BATTERIJPRODUCTIE

Meer batterijproductie in Europa in plaats van in China zou tot 60 procent minder uitstoot van broeikasgassen betekenen. Dat blijkt uit een analyse van koepelorganisatie Transport & Environment.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

KLIMAATVERANDERING

April was de elfde maand op rij met de warmste temperaturen die ooit zijn gemeten voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus

KLIMAAT

Ook in meren kunnen zich tsunami’s voordoen, al was dat tot nu vooral het geval in afgelegen, bergachtige gebieden. Volgens geologisch onderzoek is het echter slechts een kwestie van tijd voor ook meren in bevolkt gebied aan de beurt zijn.

AI

Artificiële intelligentie (AI) door je medisch dossier laten gaan om te zien of er een ongediagnosticeerde ziekte kan gedetecteerd worden: het klinkt misschien eng. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het wel. “Hoe vroeger je een diagnose krijgt, hoe meer kans op overleven”, stellen ze.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo