Nieuwsagentschap

Grootste Thaise oppositiepartij ontbonden

THAILAND
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

WAPENTUIG

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.

TECHNOLOGIE

Bitcoin en andere cryptomunten hebben niet alleen een enorme CO2-afdruk, maar ook een grote impact op water- en landgebruik in veel landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de VN.

DEMOCRATIE ZUIDOOST-AZIE

Democratie is op zijn retour in Zuidoost-Azië. Het Cambodjaanse premierschap gaat deze maand over van vader op zoon na bedenkelijke verkiezingen. Intussen wordt in Thailand de grootste partij van de macht weggehouden.

GROOT-BRITTANIË

Het Britste Hooggerechtshof schrapt de vergunning voor wat de eerste nieuwe steenkoolmijn in dertig jaar had moeten worden in het land. Milieuverenigingen spreken van een overwinning voor het klimaat.

NIGERIA

Begin deze week zette een dambreuk grote delen van Nigeria onder water. Volgens officiële gegevens zijn bijna een kwart miljoen mensen getroffen. Hulporganisaties vrezen dat een snelle respons enorm moeilijk wordt omdat de watersnood niet de enige crisis is waar het land mee moet afrekenen.

KLIMAAT

De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.

 

KLIMAATZAKEN

Wereldwijd zijn al minstens 86 rechtszaken aangespannen tegen 's werelds grootste olie- en gasbedrijven. Jaarlijks zijn dat al drie keer meer processen dan tien jaar geleden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo