Nieuwsagentschap

HRW: Honderden doden bij protesten in Ethiopië

MENSENRECHTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.

WATER

Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

MALARIA

Djibouti heeft genetisch gemodificeerde muggen uitgezet om de malariamug te bestrijden die het land teistert.

GENDER

Landen die onvoldoende investeren in gendergelijkheid verliezen zo miljarden dollars, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De genderkloof sluit zich weliswaar, maar niet snel genoeg.

OEKRAINE

Tussen juni en augustus heeft de oorlog van Rusland tegen Oekraïne meer dan 3200 burgerslachtoffers gemaakt, onder wie zeshonderd doden. Het zijn de meeste slachtoffers die op drie maanden tijd te betreuren vallen sinds de start van de oorlog.

PALESTINA

Wapens kunnen hele delen van de mensheid uitroeien, en daarbij de overgebleven stukjes cultuur vernietigen. Dat is precies wat er vandaag in Gaza gebeurt: een vernietiging van het verleden die ook de toekomst vernietigt, schrijft James E.

NATUURBEHEER

Leden van het Batwa-volk (vroeger bekend als pygmeeën) uit de gebieden Kabare en Kalehe in Zuid-Kivu eisen dat ze mogen terugkeren naar hun voorouderlijk grondgebied, het nationaal park Kahuzi-Biega in Oost-Congo. Dat meldt de Belgische portaalsite CongoForum. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo