Nieuwsagentschap

Nederlandse Klimaatzaak wint ook in beroep

KLIMAATZAAK
Alle nieuws

Meer nieuws

TRANSPORT

Air New Zealand heeft de doelstelling om zijn uitstoot tussen 2019 en 2030 met bijna een derde te verminderen, laten vallen. Kunnen luchtvaartmaatschappijen wel zulke doelen halen zonder koolstofcompensatie?

ENERGIE

In de eerste helft van dit jaar heeft Europa meer stroom geproduceerd op basis van wind en zon dan uit olie en steenkool. Ook in België was dat het geval.

WETENSCHAP

Blozen: Charles Darwin noemde het 'de meest bijzondere en meest menselijke van alle uitdrukkingen'. Maar waarom blozen we, en wat zijn de onderliggende mechanismen? Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzochten het op een opvallende manier: met karaoke.

BODEM

Door tienduizenden theezakjes te begraven en ze drie maanden later weer op te graven, verzamelden wetenschappers en burgers over de hele wereld gegevens over de afbraak van plantenmateriaal in de bodem. Daarmee kon een team van onderzoekers kaarten maken die nuttig zijn voor klimaatmodellen.

WETENSCHAP

De afgelopen jaren hebben duizenden wetenschappers Venezuela verlaten, vooral vanwege het beperkte wetenschappelijk onderzoek. Nu de autoritaire president Nicolás Maduro zo goed als zeker door kiesfraude een nieuw zesjarig ambtstermijn heeft veiliggesteld, wordt gevreesd voor een nieuwe braindrain.

PSYCHOLOGIE

Sociale interactie maakt leren gemakkelijker, zelfs op latere leeftijd. Dat bevestigt een studie bij zangvogels, die ook belangrijk kan zijn voor een beter begrip van leren bij de mens, stellen de onderzoekers.

VOEDING

De consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek bij twee miljoen deelnemers dat is verschenen in The Lancet.

STIKSTOF

Drie milieuverenigingen trekken naar het Grondwettelijk Hof en vragen de gedeeltelijke vernietiging van het stikstofdecreet omdat het volgens hen geen rekening houdt met de meest recente wetenschappelijke kennis.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo