Nieuwsagentschap

Wereldwijd sterven er steeds minder kinderen

GEZONDHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

CAMBODJA

In het noordoosten van Cambodja wonen meer dan twintig etnische groepen, elk met een eigen verhaal, aparte gebruiken, een mix van godsdiensten en soms een eigen taal. Er gaan stemmen op om de gebruiken en rituelen van deze volksgroepen beter te beschermen. Zo ijveren de Verenigde Naties voor het recht van deze minderheden om hun eigenheid te bewaren.

VISSERIJ

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Dat betekent dat arme landen in de toekomst minder toegang zullen hebben tot een relatief goedkope bron van gezonde voeding vol essentiële nutriënten. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen aan de Canadese universiteit van Dalhousie.

ITALIË

In juni is het honderd jaar geleden dat Giacomo Matteotti (1885-1924), een van de belangrijkste tegenstanders van Benito Mussolini en diens fascisme, werd vermoord. De omstandigheden werden nooit helemaal opgehelderd.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

GEZONDHEID

Eiwitten in het bloed kunnen kanker 'voorspellen', meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat blijkt uit twee Britse studies in Nature.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo