Nieuwsagentschap

Verkiezingen zetten persvrijheid in Mexico nog meer onder druk

POLITIEK
Alle nieuws

Meer nieuws

NATUURBEHOUD

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.

MEXICO

De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.

KLIMAAT

Massaal bomen planten om het klimaat te redden: werkt dat? Zeker, maar in bijna de helft van de gevallen is het nog beter om de natuur het werk zelf te laten opknappen, stelt een studie in Nature.

KLIMAAT

De Mexicaanse havens liggen ver uit koers als het gaat over uitstootreductie. Experts zien dat er inspanningen gebeuren, maar hameren op het belang van een alomvattend beleid havens én zeevervoer. Scheepvaart is immers het tweede belangrijkste transport voor buitenlandse handel in Mexico.

PSYCHOLOGIE

De manier waarop iemand glimlacht naar de camera onthult veel over diens karaktereigenschappen. “Wees je ervan bewust dat je informatie over jezelf weggeeft als je een foto online zet”, zegt sociaal psycholoog Zak Witkower.

AFRIKA

Afrika haalt zelden het nieuws met verhalen die niet gaan over hongersnood, kindersterfte of gewapende conflicten. Toch is er veel meer te vertellen over het continent, zeggen onderzoekers Wallace Chuma, Colin Getty Tredoux en Trust Matsilele.

RELATIES

In vergelijking met millennials, generatie X en boomers vandaag zijn de ‘zoomers’ kinkyer en meer fluïde in gender en in relatievormen. Dat bevestigt onderzoek van het Amerikaanse Kinsey-instituut in samenwerking met de app Feeld. Maar tegelijk hebben deze gen Z’ers een geromantiseerde kijk op monogamie.  

RUSLAND/VS

De recente onthulling door het Witte Huis over Russische pogingen om ook deze Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, komt niet als een verrassing. Ze passen in een bekend stramien, schrijft Precious Chatterje-Doody, hoogleraar Internationale Studies aan The Open University.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo