Nieuwsagentschap

Waarom de coup in Gabon als een verrassing kwam

GABON
Alle nieuws

Meer nieuws

MENSAPEN

Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.

BIODIVERSITEIT

In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

GEZONDHEID

In Equatoriaal-Guinea zijn negen mensen overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het dodelijke marburgvirus, een verwant van het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie roept een spoedberaad bijeen om de aanpak van de uitbraak te bespreken.

AFRIKA

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld tien jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.

MEXICO

De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.

POLITIEK

Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.

AFRIKA

VN-klimaatbaas Simon Stiell roept wereldleiders op om “het script om te gooien” als het gaat om klimaatmaatregelen in Afrika. Hij wil de “epidemie van onderinvestering” ombuigen naar een “goudmijn voor de Afrikanen en hun economie”.

BRAZILIË

Sinds vrijdag is X in het grootste land van Latijns-Amerika geblokkeerd omdat eigenaar Elon Musk bevelen weigerde van opperrechter Alexandre de Moraes, die desinformatie en nepnieuws op het platform bestrijdt. Die beslissing is nu unaniem bekrachtigd door een panel mederechters.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo