Nieuwsagentschap

Sprinkhanen rukken op naar zuiden van Afrika

LANDBOUW
Alle nieuws

Meer nieuws

HONGER

De ernstige droogte die zes landen in Zuidelijk Afrika heeft getroffen, bedreigt het leven van honderdduizenden kinderen, zegt Unicef. Voor 270.000 kinderen betekent dat zelfs levensbedreigende acute ondervoeding.

SOA'S

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hiv, hepatitis en syfilis nemen in veel regio’s in de wereld nog steeds toe. De wereld wilde het aantal soa’s tegen 2030 drastisch inperken, maar die doelstelling komt volgens de laatste cijfers van de WHO behoorlijk in het gedrang.

GEZONDHEID

Wereldwijd sterft elke veertig seconden een baby aan de gevolgen van vroeggeboorte, vooral in arme landen. Nochtans kunnen vijf eenvoudige ingrepen vaak levens redden, schrijven Andrew Shennan en Megan Hall, gynaecologen aan het King’s College London.

MENSTRUATIE-ARMOEDE

Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.

MEXICO

De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.

BURN-OUT

Een kwart van de leerkrachten in het middelhaar onderwijs heeft een verhoogd risico op burn-out, zelfs al meteen bij de start van het nieuwe schooljaar. Tegen november stijgt dat risico naar 1 op de 3 lesgevers. “Voldoende fruit eten is een van de beste beschermers”, zegt VUB-bewegingswetenschapper Yanni Verhavert.

STIKSTOF

Drie milieuverenigingen trekken naar het Grondwettelijk Hof en vragen de gedeeltelijke vernietiging van het stikstofdecreet omdat het volgens hen geen rekening houdt met de meest recente wetenschappelijke kennis.

CAMBODJA

Op 22 augustus is het precies één jaar geleden dat Hun Manet (46) aan de macht kwam als premier van Cambodja. Hij volgde toen zijn vader Hun Sen (72) op, die het land bijna veertig jaar met ijzeren hand heeft geleid. Onafhankelijke nieuwsmedia werden onder zijn bewind opgedoekt en politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid. Ook de nieuwe premier lijkt die aanpak genegen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo