Nieuwsagentschap

Nieuw-Zeeland verplicht als eerste land ter wereld banken om klimaatimpact in kaart te brengen

KLIMAATBELEID
Alle nieuws

Meer nieuws

TRANSPORT

Air New Zealand heeft de doelstelling om zijn uitstoot tussen 2019 en 2030 met bijna een derde te verminderen, laten vallen. Kunnen luchtvaartmaatschappijen wel zulke doelen halen zonder koolstofcompensatie?

KLIMAAT

Denemarken voert als eerste land een belasting in op de uitstoot van de landbouw. Daarover heeft de Deense regering een breed compromis bereikt met de boeren, vakbonden en natuurorganisaties.

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

MEXICO

De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.

INSECTEN

Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden. 

AFRIKA

VN-klimaatbaas Simon Stiell roept wereldleiders op om “het script om te gooien” als het gaat om klimaatmaatregelen in Afrika. Hij wil de “epidemie van onderinvestering” ombuigen naar een “goudmijn voor de Afrikanen en hun economie”.

TECHNOLOGIE

De Raad van Europa, de VS, Groot-Brittannië en een tiental andere landen hebben het eerste internationaal verdrag getekend om de opmars van artificiële intelligentie te verzoenen met de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo