Nieuwsagentschap

Europa, VS en tien andere landen ondertekenen eerste AI-verdrag ter wereld

TECHNOLOGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

MIGRATIE

Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.

POLITIEK

Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.

KLIMAAT

Het Europese klimaatbeleid ligt onder juridisch vuur van milieuactivisten. Zo heeft de EU in twee dagen tijd twee klimaatzaken aan het been: één vanwege haar klimaatdoelen tegen 2030 en één voor het labelen van vliegtuigen en schepen als ‘groene investering’.

ENERGIE

In de eerste helft van dit jaar heeft Europa meer stroom geproduceerd op basis van wind en zon dan uit olie en steenkool. Ook in België was dat het geval.

NIGERIA

Begin deze week zette een dambreuk grote delen van Nigeria onder water. Volgens officiële gegevens zijn bijna een kwart miljoen mensen getroffen. Hulporganisaties vrezen dat een snelle respons enorm moeilijk wordt omdat de watersnood niet de enige crisis is waar het land mee moet afrekenen.

KLIMAAT

De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.

 

KLIMAATZAKEN

Wereldwijd zijn al minstens 86 rechtszaken aangespannen tegen 's werelds grootste olie- en gasbedrijven. Jaarlijks zijn dat al drie keer meer processen dan tien jaar geleden.

STRESS

Stresserende gebeurtenissen zoals een pandemie leiden tot verbeterde prestaties van sperma, tenminste als de gebeurtenis voorbij is. Een mooi staaltje van evolutionaire veerkracht om het geboortecijfer weer op te drijven na moeilijke periodes, stelt de onderzoeker die het mechanisme onthulde.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo