Nieuwsagentschap

Vogelgriep bij koeien doet wereldwijd alarmbellen afgaan

Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVERVUILING

Het Zweedse Uppsala is de Europese stad met de schoonste lucht. Luik volgt als eerste Belgische stad in de rangschikking op een verre 43ste plaats.

GEZONDHEID

De mondiale vaccinatiedekking slaagt er niet in om zich te herstellen van de corona-pandemie, blijkt uit nieuwe VN-cijfers. Vergeleken met 2019 zijn 2,7 miljoen extra kinderen niet of onvoldoende gevaccineerd tegen vermijdbare ziekten als mazelen.

BANGLADESH

Een zware aardbeving zo’n 2500 jaar geleden heeft de loop van de Ganges, één van de grootste rivieren ter wereld, abrupt verlegd, blijkt uit onderzoek in Nature. Mocht dat nu opnieuw gebeuren, zouden de gevolgen voor een dichtbevolkt land als Bangladesh enorm zijn.

VISSERIJ

We eten wereldwijd meer vis dan ooit tevoren. En voor het eerst komt een groter deel daarvan uit aquacultuur dan uit de visserij in het wild.

VRUCHTBAARHEID

Deense onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen geluidsvervuiling door het verkeer en vruchtbaarheidsproblemen. Dat verband is wel heel verschillend bij vrouwen en mannen.

PLASTICVERVUILING

Niet-ingezameld afval en de verbranding van plastic in open vuur, zijn de belangrijkste oorzaken van de globale plastic-crisis, stellen wetenschappers in Nature. Met de hulp van AI maakten ze voor het eerst een inventaris van het plastic dat nog steeds in de natuur belandt, en de cijfers zijn verbijsterend.

CHOLERA

Het aantal overlijdens door cholera wereldwijd is in een jaar tijd met 71 procent gestegen, meldt de WHO. Het wereldwijde risico van de ziekte wordt als “erg hoog” bestempeld.

GEZONDHEID

Salmonella komt bij het rijtje aandoeningen dat een grotere bedreiging vormt door de klimaatverandering, waarschuwt de Amerikaanse Organisatie voor Microbiologie. De bacteriën overleven beter op gewassen in een warmer en vochtiger klimaat.

 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo