Nieuwsagentschap

Australië verbiedt transport van levende schapen over zee

DIERENWELZIJN
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

Middelbare scholieren die worstelen met mentale gezondheidsproblemen en stress grijpen sneller naar e-sigaretten. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.

OCEANEN

De oceaan wordt steeds lawaaieriger en dat is een probleem voor baby-oesters. Zij vertrouwen op akoestische signalen om zich te vestigen.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

KLIMAAT

In 2023 werden wereldwijd minstens 230 klimaatzaken aangespannen tegen overheden en bedrijven, ook in ‘nieuwe’ landen zoals Panama. Vooral rechtszaken tegen bedrijven zitten in de lift.

ANTROPOCEEN

Het Antropoceen, het tijdperk waarin de aarde diepgaand wordt beïnvloedt door menselijke activiteit, is naar alle waarschijnlijkheid al in de jaren 1950 gestart. Dat zeggen Japanse en Australische aardwetenschappers.

INNOVATIE

In Nederland is een bananenplant ontwikkeld die resistent is tegen twee van de meest verwoestende ziektes voor bananen. Dat biedt hoop voor de kwetsbare sector.

ACTIVISME

De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.

LANDBOUW

Een team experten van de KU Leuven stelt voor de Vlaamse veestapel met een kwart te verminderen. Dat kan een win-win opleveren voor de gezondheid én het milieu.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo