Nieuwsagentschap

Milieu-activisten in de frontlinie: “Waneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”

ACTIVISME
Alle nieuws

Meer nieuws

DR CONGO

Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben vorig jaar meer dan 25.000 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en behandeld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat zijn meer dan twee slachtoffers per uur - veruit het hoogste aantal ooit door de organisatie geregistreerd in DRC.

NATUURBEHEER

Leden van het Batwa-volk (vroeger bekend als pygmeeën) uit de gebieden Kabare en Kalehe in Zuid-Kivu eisen dat ze mogen terugkeren naar hun voorouderlijk grondgebied, het nationaal park Kahuzi-Biega in Oost-Congo. Dat meldt de Belgische portaalsite CongoForum. 

CHOLERA

Het aantal overlijdens door cholera wereldwijd is in een jaar tijd met 71 procent gestegen, meldt de WHO. Het wereldwijde risico van de ziekte wordt als “erg hoog” bestempeld.

LANDROOF

Ondanks beschuldigingen van landroof en mensenrechtenschendingen in een langlopend geschil met lokale gemeenschappen in Congo, klopt palmolieproducent PHC zich op de borst over gestegen productie en hoge werkgelegenheid. Ook Europese ontwikkelingsbanken blijven achter het bedrijf staan.

ANTROPOCEEN

Het Antropoceen, het tijdperk waarin de aarde diepgaand wordt beïnvloedt door menselijke activiteit, is naar alle waarschijnlijkheid al in de jaren 1950 gestart. Dat zeggen Japanse en Australische aardwetenschappers.

INNOVATIE

In Nederland is een bananenplant ontwikkeld die resistent is tegen twee van de meest verwoestende ziektes voor bananen. Dat biedt hoop voor de kwetsbare sector.

HAÏTI

Nu al de helft van de Haïtianen kampt met acute honger, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma. In opvangcentra in de hoofdstad is de situatie het ergst.

LANDBOUW

Een team experten van de KU Leuven stelt voor de Vlaamse veestapel met een kwart te verminderen. Dat kan een win-win opleveren voor de gezondheid én het milieu.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo