Nieuwsagentschap

Energietransitie zet door, ondanks onzekerheid in de wereld

ENERGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

In 2023 werden wereldwijd minstens 230 klimaatzaken aangespannen tegen overheden en bedrijven, ook in ‘nieuwe’ landen zoals Panama. Vooral rechtszaken tegen bedrijven zitten in de lift.

LATIJNS-AMERIKA

In de Zuid-Amerikaanse regio Pantanal zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar al 880 brandhaarden geteld – bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook in juni wordt er "ongewoon intense vuuractiviteit" vastgesteld, zegt Nasa.

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

INNOVATIE

Een nieuwe “bacteriebatterij”, die zichzelf oplaadt met natuurlijke processen in de bodem, kan cruciale landbouwsensoren van stroom voorzien. “Indien het kan opgeschaald worden kan dit revolutionair zijn”, aldus wetenschappers.

BIODIVERSITEIT

De menselijke jacht, en niet de klimaatverandering, heeft een beslissende rol gespeeld bij het uitsterven van grote zoogdieren in de afgelopen 50.000 jaar. Dat concluderen onderzoekers van de Deense Universiteit van Aarhus op basis van meer dan driehonderd studies.

BODEM

Door tienduizenden theezakjes te begraven en ze drie maanden later weer op te graven, verzamelden wetenschappers en burgers over de hele wereld gegevens over de afbraak van plantenmateriaal in de bodem. Daarmee kon een team van onderzoekers kaarten maken die nuttig zijn voor klimaatmodellen.

KLIMAAT

Morgen (donderdag) trekken de Britten naar de stembus. Centraal in de campagne staan onderwerpen als immigratie, gezondheidszorg en een groot gokschandaal met voorkennis. Grote afwezige: het klimaat.

KLIMAAT

De Mexicaanse havens liggen ver uit koers als het gaat over uitstootreductie. Experts zien dat er inspanningen gebeuren, maar hameren op het belang van een alomvattend beleid havens én zeevervoer. Scheepvaart is immers het tweede belangrijkste transport voor buitenlandse handel in Mexico.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo