Nieuwsagentschap

Russische verkiezingen: de opkomst is wat telt

RUSLAND
Alle nieuws

Meer nieuws

RUSLAND/VS

De recente onthulling door het Witte Huis over Russische pogingen om ook deze Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, komt niet als een verrassing. Ze passen in een bekend stramien, schrijft Precious Chatterje-Doody, hoogleraar Internationale Studies aan The Open University.

POLITIEK

Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.

GENDER

Bulgaarse scholen mogen het thema lgbtq+ niet langer in de klas bespreken. De nieuwe wetgeving is slechts het laatste wapenfeit in een bredere aanval op minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in delen van Europa en Centraal-Azië, waarschuwen rechtenorganisaties.

OEKRAÏNE

Gezien de uitzichtloze situatie op het slagveld zou al bijna een derde van de Oekraïners instemmen met het afstaan van grondgebied aan Rusland in ruil voor vrede.

NIGERIA

In de Nigeriaanse staat Borno zitten alle kinderen - drie miljoen - nu zonder onderwijs na de ergste overstromingen in dertig jaar. Ze lopen daardoor meer risico op kinderarbeid of kindhuwelijken.

PSYCHOLOGIE

De manier waarop iemand glimlacht naar de camera onthult veel over diens karaktereigenschappen. “Wees je ervan bewust dat je informatie over jezelf weggeeft als je een foto online zet”, zegt sociaal psycholoog Zak Witkower.

SPORT

Olie- en gasbedrijven spenderen steeds grotere bedragen aan sport, blijkt uit onderzoek door de Australische denktank New Weather Institute. De bedrijven hebben voor minstens 5,6 miljard dollars aan deals lopen.

VOETBAL

De Champions League heeft gokbedrijf bet365 aangekondigd als nieuwe hoofdsponsor. Zo kan gokreclame miljarden fans bereiken, onder wie kinderen en jongeren, schrijft Robin Ireland, onderzoeker aan de Universiteit van Glasgow, en de maatschappelijke kost zal groot zijn.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo