Nieuwsagentschap

Wat we moeten leren van de droogte in Kaapstad (Opinie)

DROOGTE
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

De Afrikaanse bevolking groeit snel en die trend zal de steden uit hun voegen doen barsten. “Als het continent enig voordeel wil halen uit de snelle verstedelijking moet alle aandacht gaan naar industrialisering”, zegt de Economist Intelligence Unit in een nieuw rapport. Maar, meer industrie zal de uitstoot van broeikasgassen doen toenemen en de zeespiegel doen stijgen.

AFRIKA

Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.

HIV/AIDS

Afrika heeft behoorlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van hiv-infecties en aids bij kinderen. Maar om aids bij deze jonge doelgroep tegen 2030 ook echt te beëindigen, moeten maatregelen in sommige landen nog opgeschaald worden.

NEUSHOORN

De toediening van radioactieve isotopen in de hoorn van neushoorns biedt hoop voor de bescherming van de soort. De stoffen kunnen douanediensten snel alarmeren, denken wetenschappers in Zuid-Afrika.

NIGERIA

In de Nigeriaanse staat Borno zitten alle kinderen - drie miljoen - nu zonder onderwijs na de ergste overstromingen in dertig jaar. Ze lopen daardoor meer risico op kinderarbeid of kindhuwelijken.

PSYCHOLOGIE

De manier waarop iemand glimlacht naar de camera onthult veel over diens karaktereigenschappen. “Wees je ervan bewust dat je informatie over jezelf weggeeft als je een foto online zet”, zegt sociaal psycholoog Zak Witkower.

SPORT

Olie- en gasbedrijven spenderen steeds grotere bedragen aan sport, blijkt uit onderzoek door de Australische denktank New Weather Institute. De bedrijven hebben voor minstens 5,6 miljard dollars aan deals lopen.

VOETBAL

De Champions League heeft gokbedrijf bet365 aangekondigd als nieuwe hoofdsponsor. Zo kan gokreclame miljarden fans bereiken, onder wie kinderen en jongeren, schrijft Robin Ireland, onderzoeker aan de Universiteit van Glasgow, en de maatschappelijke kost zal groot zijn.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo