Nieuwsagentschap

Nieuw wapen in de strijd om de neushoorn: radioactieve injectie

NEUSHOORN
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

ZUIDELIJK AFRIKA

VN-agentschappen en regeringen slaan alarm over de droogte in Zuidelijk Afrika, die nu al 30 miljoen mensen bedreigt met honger. De impact van El Niño heeft de neerslag in de landen in het zuiden van Afrika aanzienlijk verminderd, en de temperaturen liggen er 5 graden boven het gemiddelde.

ECOLOGIE

Afrika kampt met toenemende ‘landdegradatie’: gronden die beschadigd raken en minder productief worden. Milieuwetenschapper Mlungele Nsikani legt uit hoe ecologisch herstel een de ideale manier is om het probleem tegen te gaan.

SIERRA LEONE

Sierra Leone heeft een officieel verbod op kindhuwelijken goedgekeurd. Eerder deze week zette president Julius Maada Bio zijn handtekening onder het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan een praktijk die nog vaak voorkomt in het land.

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

ENERGIE

Sneller dan verwacht heeft Northvolt een accu ontwikkeld op basis van natrium, waarvoor geen ‘kritieke’ mineralen nodig zijn én die de Europese afhankelijkheid van China voor de technologie zou kunnen doorbreken.

VERVUILING

Veel stortplaatsen voor huishoudelijk afval laten gas uit ontbindend organisch materiaal ontsnappen. Maar als dat afval PFAS bevat, kunnen de 'eeuwige chemicaliën' via die "boeren" in de lucht terechtkomen.   

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo