Nieuwsagentschap

Georgisch wetsvoorstel viseert LGBTQ+: “Als deze wet erdoor komt, moeten we vertrekken”

GEORGIË
Alle nieuws

Meer nieuws

POLITIEK

Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.

GENDER

Bulgaarse scholen mogen het thema lgbtq+ niet langer in de klas bespreken. De nieuwe wetgeving is slechts het laatste wapenfeit in een bredere aanval op minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in delen van Europa en Centraal-Azië, waarschuwen rechtenorganisaties.

NAGORNO-KARABACH

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt Bakoe een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Om dat te bereiken moeten er echter ook gebieden binnen Armenië vallen.

OORLOGSMISDADEN

Nu er plannen zijn om in Den Haag een centrum op te richten om oorlogsmisdaden in Oekraïne te vervolgen, gaan er ook steeds meer stemmen op die stellen dat de wereld fundamenteel anders moet reageren op dit soort misdrijven. 

GROOT-BRITTANIË

Het Britste Hooggerechtshof schrapt de vergunning voor wat de eerste nieuwe steenkoolmijn in dertig jaar had moeten worden in het land. Milieuverenigingen spreken van een overwinning voor het klimaat.

NIGERIA

Begin deze week zette een dambreuk grote delen van Nigeria onder water. Volgens officiële gegevens zijn bijna een kwart miljoen mensen getroffen. Hulporganisaties vrezen dat een snelle respons enorm moeilijk wordt omdat de watersnood niet de enige crisis is waar het land mee moet afrekenen.

KLIMAAT

De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.

 

KLIMAATZAKEN

Wereldwijd zijn al minstens 86 rechtszaken aangespannen tegen 's werelds grootste olie- en gasbedrijven. Jaarlijks zijn dat al drie keer meer processen dan tien jaar geleden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo