Nieuwsagentschap

Congolese miljoenenstad Goma doet plastic in de ban

VERVUILING
Alle nieuws

Meer nieuws

ONDERWIJS

In 2022 en 2023 waren er zesduizend aanvallen op het onderwijs, een stijging met bijna 20 procent tegenover de twee jaar ervoor. Ruim tienduizend studenten, leerkrachten en academici raakten daarbij gewond of gedood.

GEZONDHEIDSZORG

Na een mislukte WHO-top dreigen gesprekken rond een verdrag om toekomstige pandemieën beter te bestrijden in het slop te raken, waarschuwen volksgezondheidsexperts. Nu de angst voor uitbraken van vogelgriep en apenpokken groeit, kan de wereld dat missen als kiespijn.

VERGETEN CRISES

Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.

VOEDSELPRODUCTIE

De voedselsystemen in de wereld bieden enorme kansen om de uitstoot te verminderen, besluit de Wereldbank in een lijvig rapport. Zelfs met bestaande technologieën kan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een derde naar beneden - zonder hoge kosten.

BIODIVERSITEIT

De menselijke jacht, en niet de klimaatverandering, heeft een beslissende rol gespeeld bij het uitsterven van grote zoogdieren in de afgelopen 50.000 jaar. Dat concluderen onderzoekers van de Deense Universiteit van Aarhus op basis van meer dan driehonderd studies.

BODEM

Door tienduizenden theezakjes te begraven en ze drie maanden later weer op te graven, verzamelden wetenschappers en burgers over de hele wereld gegevens over de afbraak van plantenmateriaal in de bodem. Daarmee kon een team van onderzoekers kaarten maken die nuttig zijn voor klimaatmodellen.

DIGITALE WERELD

In onze digitale wereld wordt veel gestreamd, ook rampen en live events van mensen of dieren in nood. Ongepast en voyeuristisch? Niet per se, zegt een nieuwe Britse studie. De events begrijpen, gevaren leren inschatten en elkaar steunen, spelen een belangrijke rol.

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo