Nieuwsagentschap

Meer planten op de vlucht voor stikstof dan voor klimaat

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

GREENWASHING

Koerierbedrijven DHL en PostNL passen de communicatie aan over hun duurzame werking. Claims mogen niet langer de indruk wekken dat de verzending van pakketjes geen negatieve impact heeft op het milieu. De aanpassing komt er na onderzoek van de Nederlandse toezichthouder ACM.

WINDENERGIE

Europese landen hebben nu al voldoende ruimte op zee toegewezen aan windmolenparken om de klimaatdoelen tegen 2030 te halen. België vormt daarop de uitzondering, blijkt uit een analyse van het WWF.

LANDBOUW

Een team experten van de KU Leuven stelt voor de Vlaamse veestapel met een kwart te verminderen. Dat kan een win-win opleveren voor de gezondheid én het milieu.

EERLIJKE HANDEL

Twee derde van de Belgen is overtuigd van de positieve impact van fair trade op sociaal en ecologisch vlak. Maar dat vertaalt zich niet in onze consumptie: de verkoop van fairtradeproducten is er voor het eerst op achteruit gegaan, en daar zit de inflatie voor veel tussen.

KLIMAATVERANDERING

In de komende dertig jaar zullen Fiji, Kiribati en andere eilanden in de Stille Oceaan te maken krijgen met een zeespiegelstijging van minstens 15 centimeter. Een team van NASA is formeel: deze stijging zal plaatsvinden ongeacht of we de uitstoot van broeikasgassen nog kunnen beperken in de komende jaren.

BIODIVERSITEIT

De aantallen zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen in het wild zijn sinds 1970 gemiddeld met 73 procent afgenomen. Dat zegt het nieuwste Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF). In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is maar liefst 95 procent van de dieren verdwenen.

KLIMAAT

Wetenschappers waarschuwen voor een "kritische en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis”. Van de 35 ‘vitale functies van de planeet’ die de groep bestudeert, hebben vorig jaar 25 nieuwe records bereikt.

MILIEU

Kunnen planten deel zijn van de oplossing in de strijd tegen plasticvervuiling en microplastics? Onderzoekers denken van wel, en hebben een lijst aangelegd met soorten die hier goed in zijn op het land én in het water.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo