Nieuwsagentschap

Planten kunnen helpen om microplastics uit het milieu te halen

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

HERNIEUWBARE ENERGIE

Het aantal banen in hernieuwbare energie is in 2023 gestegen tot 16,2 miljoen. Dat is de sterkste stijging ooit op één jaar tijd. Bijna de helft van al die jobs gaan naar Chinezen.

JAPAN

Leden van de Japanse regeringspartij LDP hebben Shigeru Ishiba verkozen tot nieuwe partijleider, en daarmee ook tot nieuwe premier van Japan. De verkiezing vertelt vooral veel over de partij zelf - de gevolgen voor Japan en de regio zijn moeilijker in te schatten, schrijft Sebastian Maslow, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Tokio.

OLIE

De vraag naar olie vertraagt sterk, volgens de nieuwste cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Onder meer de “explosieve groei van elektrische wagens” en de aanleg van meer spoor in China zetten druk op de wereldwijde vraag.  

GEZONDHEID

Onderzoek in China wijst uit dat virussen die mensen kunnen besmetten welig tieren in pelsdierhouderijen met nertsen, wasbeerhonden en vossen. Wetenschappers roepen op tot meer voorzichtigheid.

KLIMAATVERANDERING

In de komende dertig jaar zullen Fiji, Kiribati en andere eilanden in de Stille Oceaan te maken krijgen met een zeespiegelstijging van minstens 15 centimeter. Een team van NASA is formeel: deze stijging zal plaatsvinden ongeacht of we de uitstoot van broeikasgassen nog kunnen beperken in de komende jaren.

MILIEU

Niet alleen de klimaatverandering, maar vooral stikstof verandert de samenstelling van Europese bossen. Door stikstofvervuiling schuiven planten namelijk meer op naar het westen.

 

BIODIVERSITEIT

De aantallen zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen in het wild zijn sinds 1970 gemiddeld met 73 procent afgenomen. Dat zegt het nieuwste Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF). In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is maar liefst 95 procent van de dieren verdwenen.

KLIMAAT

Wetenschappers waarschuwen voor een "kritische en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis”. Van de 35 ‘vitale functies van de planeet’ die de groep bestudeert, hebben vorig jaar 25 nieuwe records bereikt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo