Nieuwsagentschap

Waarom de klimaatcrisis tijdrovend is voor veel vrouwen

WATER
Alle nieuws

Meer nieuws

ACTIVISME

De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.

AFRIKA

Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

MALARIA

Djibouti heeft genetisch gemodificeerde muggen uitgezet om de malariamug te bestrijden die het land teistert.

DR CONGO

Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben vorig jaar meer dan 25.000 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en behandeld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat zijn meer dan twee slachtoffers per uur - veruit het hoogste aantal ooit door de organisatie geregistreerd in DRC.

GENDER

Landen die onvoldoende investeren in gendergelijkheid verliezen zo miljarden dollars, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De genderkloof sluit zich weliswaar, maar niet snel genoeg.

EL SALVADOR

In een nieuw rapport klaagt de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie “systematische en wijdverbreide” mensenrechtenschendingen aan door de overheid in El Salvador. De uitzonderingstoestand die er al ruim twee jaar voortduurt vanwege bendegeweld is bovendien niet meer te verantwoorden.

GENDERGELIJKHEID

Bijna een kwart van de meisjes in Afrika met een relatie, krijgt nog voor het twintigste levensjaar te maken met fysiek of seksueel geweld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gedetailleerde analyse over partnergeweld bij vrouwen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo