Nieuwsagentschap

Duitsland start met nationaal laadnetwerk voor trucks

TRANSPORT
Alle nieuws

Meer nieuws

POLITIEK

Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.

BIJEN

In de buurt van biologisch geteelde gewassen en bloemenstroken blijken honingbijen er een pak beter aan toe. De kolonies zijn gezonder en groeien sneller.

ECONONOMIE

Overstromingen, stormen en twee aardbevingen hebben in de eerste helft van dit jaar al wereldwijd voor meer dan honderd miljard euro aan schade veroorzaakt. Uit de cijfers van herverzekeraar Munich Re blijkt dat de kosten ook voor de verzekeringssector oplopen.

ENERGIE

In de eerste helft van dit jaar heeft Europa meer stroom geproduceerd op basis van wind en zon dan uit olie en steenkool. Ook in België was dat het geval.

MEXICO

De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.

INSECTEN

Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden. 

AFRIKA

VN-klimaatbaas Simon Stiell roept wereldleiders op om “het script om te gooien” als het gaat om klimaatmaatregelen in Afrika. Hij wil de “epidemie van onderinvestering” ombuigen naar een “goudmijn voor de Afrikanen en hun economie”.

TECHNOLOGIE

De Raad van Europa, de VS, Groot-Brittannië en een tiental andere landen hebben het eerste internationaal verdrag getekend om de opmars van artificiële intelligentie te verzoenen met de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo